1121 Budapest, Zugligeti út 60

Szájsebészet, implantáció

Fogeltávolítás / Bölcsességfog eltávolítás

Amikor egy fog valamilyen okból eltávolításra kell, hogy kerüljön, általában a korona fogóval megfogható és ily módon kihúzható. Vannak esetek azonban, amikor ez kivitelezhetetlen.  Ebben az esetben szájsebészeti feltárással műthető ki a sérült fog. Gyakran a bölcsességfogakat is műtéti úton kell eltávolítani, mert nincs helye az állcsontban kinőni vagy előtörése fogtorlódás veszélyével jár, ami a későbbiekben nem csak esztétikai problémát okoz, hanem fogínygyulladáshoz, fogszuvasodáshoz is vezethet. A bölcsességfog eltávolításával, azonban ez sok esetben megelőzhető. Javasoljuk a bölcsességfogak eltávolítását, ha:

Arcüreg emelés

Az őrlőfogak elvesztésével az állkapocs csont sorvadásnak indul, mivel nem terhelődik kellőképp ez a terület. Az arcüreg másnevén sinus, a kis-és nagyőrlőfogak felett helyezkedik el és a kor előrehaladtával folyamatosan tágul, így a csontos fal elvékonyodását okozza. Ennek a csontos aljzatnak a vastagítására szolgáló beavatkozás a sinuseleváció, melynek eredményeként csontpótló anyag beültetésével, pár hónap elteltével stabil, implantációra alkalmas csont képződik.

Az operáció során a lebenymetszést követően csontablak kialakításával az arcüreget borító nyálkahártya néhány milliméterrel megemelhető, az így keletkező résbe kerülő csontpótló anyag az arcüreg irányába megnöveli a csont vastagságát. Amikor a csontsorvadás még kezdeti stádiumban van, akkor van lehetőség arra is, hogy a csontpótlást és az implatátum beültetés egyszerre történjen ekkor a csontpótló illetve az implantátum is egyszerre szervül.

Gerinc augmentácó

Azokban az esetekben van szükség erre a beavatkozásra, amikor egy implantátum beültetése nem lehetséges, mert a csont egy része felszívódott, elvékonyodott és nem biztosít megfelelően stabil alapokat a fogbeültetéshez. Ez lehet annak a következménye, ha túl hosszú idő telik el a foghúzás után, de lehet alkati jellemző is. A műtét során különböző csontpótló anyagokat illetve membránokat használunk a csont szélesítésére, 9 hónapot várunk a rögzülésre.

Implantációs műtét a DentalCoopban

A fogászati implantáció kapcsán kulcsfontosságú, hogy a megfelelő rendelőt illetve szakembert válasszunk. A DentalCoop Fogászati Központban már 2002 óta végezzük sikeresen az implantációs beavatkozásokat. Szakorvosunk Dr Szilágyi Emese nagy tapasztalattal rendelkezik az implantációs műtétek területén, kiváló szakértelemmel és precizitással végzi a fogbeültetéseket.

A Foghiány következményei

A foghiány esztétikailag kevésbé zavaró, ha a hátsó területet, a rágófogakat érinti, de káros következményei lehetnek. Ilyenkor ugyanis csökken a rágóképesség, a szomszédos fogak túlterhelődnek, a hiány irányába dőlhetnek, a szemközti fogak pedig kiemelkedhetnek és tartószerkezetük meggyengül. Ha pedig a mosolyzónából távolítanak el fogakat, akkor az azonnal szembetűnik, és a beszédet is akadályozza. A fogak pótlása tehát – akár az esztétika, akár a rágóképesség megtartása miatt – de mindenképpen javasolt.

Fogászati implantátum

A fogászati implantátum egy titánból készült műfoggyökér, mely funkcionálisan képes helyettesíteni a valódi foggyökeret, erre rögzül később a felépítmény, illetve a különböző fogpótlások. Ez a nagytisztaságú titán teljesen szövetbarát és lehetővé teszi, hogy az implantátum képes legyen a csontszövettel szorosan kapcsolódni.

Konzultáció, kezelési terv

Első lépés a diagnózis felállítása, amely egy digitális panoráma röntgenfelvétel és egy 3D-s CT felvétel alapján történik. Az előzetes vizsgálatok alkalmával kiderül, hogy elvégezhető-e az implantátum beültetése. Megállapítjuk, hogy megfelelő-e az állcsont adottsága, a csont mennyisége és minősége. Csonthiány esetén például, egyéb beavatkozások is indokoltak lehetnek. Kiválasztjuk az Önnek leginkább megfelelő implantátum típust, majd Önnel egyeztetve megírjuk a kezelési tervet, melyből írásos ajánlat készül, ez a tervszámla egyértelműen tartalmazza a beavatkozások költségeit.

A beavatkozás előkészítése

A fogbeültetést nem lehet elvégezni, ha nem megfelelő a páciens szájhigiéniája, legyen szó ínyproblémáról, fogágybetegségről. Dr. Szilágyi Emese ennek a területnek a szakértője, így a fogbeültetésre érkező páciensek a legnagyobb biztonságban érezhetik magukat.

Fájdalommentes műtéti eljárás

A műtét helyi érzéstelenítésben történik és mivel a csontszövetekben kevesebb az idegvégződés, ezért fájdalomérzettel nem jár a beavatkozás. Enyhe nyomást, rázkódó mozdulatokat érzékelhetnek csupán. Speciális sebészi készülékkel elkészítjük a mesterséges foggyökér helyét és betekerjük az előre megtervezett méretű implantátumokat a csontba. Az implantátum behelyezése után a műtéti szituációtól függően azonnal vagy néhány hét elteltével rákerül az ínyformázó gyógyulási csavar. Ennek az a funkciója, hogy a fogbeültetést követően az íny elnyerje ideális formáját a végleges implantációs pótláshoz.

Gyógyulás

Dr. Szilágyi Emese részletes tájékoztatást nyújt arról, hogy mire kell odafigyelni annak érdekében, hogy a gyógyulási periódusban az implantátumok maximálisan becsontosodjanak, hogy hosszú távon stabilizálódjanak. Általában 2-3 hónap (alsó állcsont) vagy 4-5 hónap (felső állcsont) elég ahhoz, hogy az implantátum annyira rögzüljön, hogy terhelni lehessen, azaz fogat lehessen rá pótolni. Bizonyos esetekben a teljes becsontosodáshoz hosszabb időre, akár egy évre is szüksége lehet.

Ideiglenes pótlás – végleges pótlás

Pácienseink számára ideiglenes koronát vagy hidat biztosítunk, amelynek sajátossága, hogy nem kerül terhelésre, így zavartalanul biztosítja a teljes gyógyulási folyamatot, illetve garantálja az esztétikus megjelenést. A gyógyulási idő elteltével következik a fogpótlás elkészítése. Először az íny védelme alatt gyógyuló implantátumot felszabadítjuk, majd az implantátumra ráillesztjük a felépítményt, amely már kiemelkedik a csont felszínéből, illetve az ínyből is. Ez még nem maga a korona. A felépítmény úgy néz ki, mint egy fogcsonk, amelyet a fogorvos lecsiszolt. Erre lehet majd ráhelyezni a fogtechnikai laboratórium által elkészített fogpótlást, a fémmentes vagy a hagyományos koronát, hidat, esetleg kivehető fogsort.

Garanciát vállalunk

Klinikánkon az elvégzett kezelésekért természetesen garanciát vállalunk. Ennek időtartamát a kezelést végző fogszakorvos egyezteti a pácienssel, illetve a számlán is feltüntetjük a garancia időtartamát. Fogimplantátumok esetén ez 10 évet jelent. A garancia érvényességének meghatározó feltételei közé tartozik, a fogmű rendeltetésszerű használata, a kezelőorvos utasításainak betartása, a megfelelő szájhigiénia fenntartása, illetve a félévenkénti szájhigiéniás kezelésen való részvétel. Fontos továbbá a hat havonta esedékes díjmentes kontrollvizsgálaton való megjelenés, és évente a röntgen kontroll elvégzése.

Azonnali implantáció

Azonnali implantáció alatt azt értjük, ha a foghúzás időpontjában történik az implantátum beültetése.
Az implantáció hagyományos menete szerint a foghúzás után 2-3 hónapot várunk, amíg az íny begyógyul, és a csontosodás megkezdődik. Tudni kell azonban, hogy minden foghúzást csont és ínylebomlás követ, így minél később kerül sor az implantációra, annál kevesebb a csont és nehezebben kivitelezhető a fogbeültetés.
Azonnali implantációval ez a kedvezőtlen csontlebontódási folyamat elkerülhető. A csontosodási idő leteltével lehet a végleges fogpótlást elkészíteni, ami lehet fémmentes, esztétikus Procera korona és híd, vagy a hagyományos fémkerámia korona illetve híd.

Mit tartalmaz az implantáció ára?

A minőségi implantátumot (mesterséges foggyökér)
A szájüreg műtéti előkészítését
A helyi érzéstelenítést, a fájdalommentes beavatkozás érdekében
Az implantátum műtéti beültetését
A műtét utáni digitális kontroll panoráma röntgenfelvétel készítését
Orvosi recept felírását (antibiotikum, fájdalomcsillapító)
Egy héttel a műtét után a varratok eltávolítását
Két héttel a műtét után a biztonsági kontrollvizsgálatot

Hogyan alakulnak a költségei?

A fogbeültetés költségei kiszámíthatóak, tehát a páciens előre tud tervezni. A költségekkel kapcsoltban Önnek három döntést kell meghoznia, de fontos, hogy minden lehetőségről jól informált legyen. A felmerülő kérdéseket az implantációs konzultáció keretein belül tudja tisztázni. A kezelőorvosa minden szükséges információt megad Önnek és javaslatokat tesz a foghiány kezelésének ideális megoldására, majd elkészíti az Ön személyre szabott tervszámláját.

A Nobel Biocare cég melyik implantátumát választja?

Milyen felépítményt választ az implantátumra?

Milyen pótlást választ a felépítményre?

Dr. Szilágyi Emese az RTL klub műsorában beszélt a fogápolási tévhitekről:

További videóinkat megtekintheti a Mi a médiában című galériánkban.

Google+