1121 Budapest, Zugligeti út 60

Fogszabályozás


Hogy Önnek milyen készülékre van szüksége, várhatóan mennyi ideig fog tartani a kezelés és, hogy milyen eredményre számíthat, azt kizárólag egy személyes vizsgálat után a fogszabályozó szakorvosunk tudja megállapítani.

Kivehető készülékekkel

Még a fogszabályozást megelőzően, lehetőség nyílik az úgynevezett fogszabályzás előtti tréner használatára. A tréner, egy kivehető rugalmas gumiból készült kényelmes fogszabályozó, amely harmonikussá teszi az állcsontok növekedését, korrigálja a növekvő fogak helyzetét, és leszoktatja a gyermeket az ujjszopásról, illetve egyéb – a fogak helyes növekedését gátló – rossz szokásokról is.

A tréner a gyermek növekedése során, akár már 4 éves kortól elősegíti a fogak és az állcsontok helyes növekedését, miközben rászoktatja használóit az orron keresztüli levegővételre, valamint a helyes nyelvtartásra és nyelésre. A kutatások vitathatatlanul bizonyítják, hogy az arc-, az állkapocs- és a fogfejlődést döntően befolyásolják ezek a tényezők.
Számos esetben már kizárólag a trénerek használatával megoldódnak a problémák, s a készülék használatával a későbbiekben gyakran elkerülhető a fogszabályozás vagy a fogszabályozó kezeléshez sokszor szükségszerű foghúzás. Amennyiben a későbbiekben mégis szükség lenne rögzített készülékre is, akkor drasztikusan lecsökken a kezelés időtartama.

Rögzített készülékekkel

A felragasztott készülékek készülhetnek hagyományosan fémből, amely olcsóbb és a szájhigiénia szempontjából előnyösebb, mert könnyebb tisztítani és az ételmaradék is kevésbé tapad rá. A fémből készült fogszabályozó lehet ún. önligírozó, amellyel a kezelés lényegesen rövidebb ideig tart. Akinek pedig az esztétika a fontos, az kérheti a porcelán, fogszínű fogszabályzót vagy azt, hogy a nyelv felőli oldalra kerüljön a készülék, azaz belülre. Ha elkezdődött a kezelés, a készülék típusától függően 2-12 hetente kell rendszeresen megjelenni a kezelőorvosnál aktiváláson. A fogszabályozó kezelések általában 2-2,5 évig tartanak. A felragasztott készülék eltávolítása után nem ér véget a terápia, mert ún. retenciós készüléket kell viselni, amíg a fogak az új helyükön meg nem szilárdulnak. Ez a készülék lehet éjszakai kivehető, vagy felragasztott.

A kezelés során a páciens és a kezelőorvosa között szoros együttműködésre van szükség ahhoz, hogy a lehető legjobb végeredmény szülessen a legkevesebb mellékhatás mellett.
A szájhigiéniára a kezelés teljes ideje alatt kiemelt figyelmet kell fordítani. Naponta háromszori fogmosás mellet speciális fogkefe, fogköztisztító kefe, fogselyem használata szükséges, és esetenként a rendelőben végzett szájhigiéniás kezeléssel kell mindezt kiegészíteni.

Láthatatlanul

A MyClearBrace számítógéppel modellezett, speciális 3D nyomtatási technológia segítségével előre elkészített átlátszó műanyag sínek sorozata, amelyek pontosan illeszkednek a fogsorra. Minden egyes darabon apró módosítások vannak az előzőhöz képest. Ezek a módosítások mozgatják a fogakat a megfelelő helyre és irányba. Napi 20-22 órán át kell hordani, tehát egésznap kivéve az étkezés és fogmosás idejét. A készülék azonnal megszokható, fájdalommentes és rendkívül esztétikus, hiszen az átlátszó műanyag gyakorlatilag láthatatlanná teszi a néző számára. Számítógépes modellezéssel, 3D-ben előre látható az eredmény.

Dr. Tausz Dóra az RTL klub műsorában beszélt a felnőttkori fogszabályozásról:

Tekintse meg további ide kapcsolódó videóinkat a Mi a médiában nevű galériánkban.

Google+