Betétek

„A fogorvosom azt javasolta, hogy tegyünk kompozit onlayt az egyik gyökérkezelt felső négyes fogamba. Mi az az onlay? Miért nem lehet egyszerűen betömni ezt a fogamat?”

Mi a betét ?

Betétnek azt a töméstípust nevezzük, amelyet a fogtechnikus lenyomat alapján szájon kívül készít el, és a fogorvos ragasztja be az adott fogba. Tehát a betét egy olyan egyénileg elkészített szilárd „tömés” amely laboratóriumi körülmények között születik.
A betétek nevezéktana igen változatos. A foganyag veszteség mértékétől, és az ennek megfelelően készített betét kiterjedéstől függően beszélünk inlayről, onlayről, overlayről, vagy tabletopról.
A szilárd tömések anyaga lehet arany, kerámia vagy kompozit.
A betét készítés egy korszerű és nagyon precíz módszer a hiányzó fogszövetek pótlására. A szuvas területek eltávolítása után derül ki biztosan, hogy tömés, betét vagy korona-e az ideális megoldás a fog funkcionálisan stabil helyreállítására.

 

Milyen esetekben célszerű betétet alkalmazni?

A betétkészítés indikációja sokrétű.

Nagymertékű foganyag veszteség pótlása.

Nagymértékű foganyag hiány esetén sokszor előnyösebb betétet készíteni mint plasztikus tömést.
Túl nagy méretű kopozit tömések készítésekor két fő probléma jelentkezik, amelyek veszélyeztetik a helyreállított fog hosszútávú funkcionális stabilitását:
Az egyik probléma a plasztikus tömőanyagok kötése közben fellépő zsugorodás.
Ideálisnál nagyobb tömés esetén ez a zsugorodás egy úgynevezett széli rést eredményez a töméssel kitöltött üreg fala és a tömőanyag között. Ha ez a rés túl nagy, a fog a tömés mellett könnyen újra szuvasodik.
A másik probléma, hogy a nagyon kevés megmaradt fogszövet gyenge. A tömés készítésekor fellepő tömőanyag zsugorodása magával húzza a ragasztóanyagon keresztül a vékony megmaradt foganyagot, ami ennek hatására könnyen letörik.

• Két fog közötti nagy távolságok, rések zárása.

Nagy fogszövet hiány esetén a kontaktpont, azaz a két szomszédos fog egymás felé néző felszíneinek a pontos, precíz, megfelelő kontúrokkal történő kialakítása kritikus kérdés a tömés funkcionalitása szempontjából.
A nem megfelelő kontaktpont ételbeékelődést, ezáltal pedig íny, illetve fogágygyulladást és újraszuvasodást okoz.
Ezen problémák kiküszöbölésére a betétkészítés ideális megoldás. Fogtechnikai laborban szájon kívül kiváló kontúr és kontaktpont készíthető, így a fogközök tisztítása a betét szájba helyezését követően is megoldott lesz, megőrizve ezáltal a fogak körüli szövetek épségét is.

Kopott fogazat esetén az eredeti harapás helyreállítása

Harapásemelésnél a lekopott hianyzó foganyagot úgynevezett tabletoppokkal lehet pótolni.
Ezek a kis kerámia kiegészítések pont annyi foganyagot pótolnak akár csak pár mm vastagsagban, amennyi ahhoz szükséges, hogy az eredeti kopás előtti forma helyreállítható legyen.

Miben külömbözik a betét a koronától?

A leglényegesebb különbség a két restauráció között, hogy betét készítéskor csak a meggyengült foganyag elvételére van szükség szemben a koronakészítéssel, ahol a fogszövet jelentős része, körülbelül 50 százaléka eltávolításra kerül.

Hányszor kell jönni kezelésre?

Első alkalommal történik a szuvas részek eltávolítása, majd szükség esetén a fog belsejének megerősítése üvegszálas anyaggal. Betét készítésénél törekszünk a természetes foganyaghoz hasonló tulajdonságú anyagokat használni a fog felépítéséhez.Az üvegszálas anyag felel meg a fenti hasonlatban a dentinnek, és maga a betét a zománcnak. Az ideális forma kialakítása után lenyomatvétel, harapásvétel, fogszín meghatározás és ideiglenes tömés készítése következik.

Néhány nap elteltével kerül sor az elkészült restaurátum beragasztására.

Egyes esetekben a fentiektől eltérő is lehet a kezelés menete, akár több alkalmat is igénybe vehet, esetleg több idő telik el az ülések között, de ilyen esetekben a kezelőorvos természetesen részletes tájékoztatást nyújt a várható eseményekről.

 

Összefoglalva elmondható, hogy a betét készítése indokolt esetben tartósabb megoldás, mint az egyszerű töméskészítés. A betét megerősíti a fogat, jobb széli záródást biztosít, a szomszédos foggal való kontaktpont kiváló lesz.

 

 

 

Dr. Kende Dóra
Konzerváló fogászat és fogpótlástan szakorvos

 

 

és Dr. Breiner Marcell
Általános fogorvos


Nincsenek cimkék ehhez a poszthoz

Hozzászólások lezárva

Nincs hozzászólás. Légy az első!